Mer om Träning

Varför träna?

I vårt moderna samhälle har vi, tack vare alla bekvämligheter vi uppfunnit, blivit väldigt stillasittande. Det strider mot våra naturliga behov. Vi behöver helt enkelt träna för att få kroppen och huvudet att fungera som de ska och känna oss friska och starka.

Träning och motion är som balsam för kroppen och en naturlig del av det liv våra kroppar är skapade för. Motion trimmar och håller igång alla kroppsfunktioner inklusive hjärnan, samtidigt som det ger en känsla av välbefinnande.

Träning ökar orken, både fysiskt och psykiskt.

Bättre hälsa

Med en god kroppsfunktion som tränas genom kontinuerlig motion fungerar alla delar i kroppen bättre. Med bättre syreupptagningsförmåga stärks immunförsvaret, orken stärks och värk ger med sig. Motion stärker också koncentrationsförmågan och minnet, tack vare bättre syretillförsel med hjärnan. När kroppen utsätts för arbete ökar pulsen och andningen ökar. Det ger mer syre till muskler som hjälper till att frigöra energier ur kroppen. Blodflödet går lättare och all motion tränar även hjärtat och lungorna. Dessutom ger belastning av kroppen en starkare benstomme.

Håller oss yngre

Förutom bättre hälsa hjälper motion till att hämma åldersförändringarna. Vi blir alla äldre, men rätt träning och god sömn kan ungdomen åtminstone förbättras, och ålderdomen sedan bli friskare och piggare. Som grädde på moset blir gör också motionsvanan att kroppen tål fler felsteg vad gäller kosthållningen. Det betyder i och för sig inte att vi inte kan bli sjuka, bara vi tränar ordentligt. Däremot kan vi stå emot fysiska och mentala problem som kan dyka upp om vi har en god fysisk förmåga.

Aldrig för sent

Oavsett när en person börjar träna skapar det ett mervärde för kropp och själ. Det spelar egentligen ingen roll när vi börjar träna. Vi kan alltid förbättra vår fysiska status och förbättra vår hälsa genom att röra på oss mer. Det gäller bara att anpassa träningen efter den faktiska förmågan. Det krävs heller inga stora insatser. Motion i vardagen ger mycket större effekt än vad många tror. Att promenera till och från jobbet där så är möjligt, ta trapporna eller gå ut en sväng under lunchen ger frisk luft i lungorna och bättre fysik. Trots den lilla insatsen, kan många nackdelar med en stillasittande livsstil då motas.

Trycker upp endorfinerna

När vi tränar vaknar kroppen till liv. Vällustkänslor kommer som ett brev på posten, tack vare att den ökade rörelsen gör att endorfiner frigörs i kroppen. Även dopaminhalten höjs, vilket gör att vi känner oss starkare, bättre och livligare. Dopaminet har en stor del i vårt känsloliv att göra, och hård träning kan ge som en sorts mental berusning genom att dopaminhalten blir mycket hög.

Lagom är bäst

Träning förbättrar kroppens egenskaper i alla dess former. Men mer träning är inte alltid bättre träning. Motion måste ske utifrån individuella förutsättningar. Annars sliter träningen på kroppen. En övertränad kropp slits över sin förmåga och muskler bryts ner istället för byggs upp. Resultatet blir det motsatta mot det förväntade – orken minskar, immunförsvaret bryts ner och sömnsvårigheter kan uppträda. I många läkares ögon är överträning en typ av beroende.